Usein kysyttyjä kysymyksiä

Olemme koonneet tänne sivulle useimmin kysytyt kysymykset. Mikäli sinulla tulee kysyttävää asiakaspalvelumme ulkopuolella, voit mahdollisesti löytää vastauksen tältä sivulta.

Uudisrakennuksessa takka tulee olla piirrettynä suunnittelijan toimesta lupakuviin. Mikäli kiinteistösi on saneerauskohde, tulee takalle hakea toimenpidelupa tai rakennuslupa paikallisesta rakennusvalvonnasta. Jos kiinteistössäsi on jo olemassa vanha tulisija, ja se puretaan uuden tieltä, ei tulisijalle tarvitse hakea uutta lupaa. Pelkkä “takkavaraus“ ei vielä oikeuta takan ja hormin asentamiseen kohteeseen missä ei ole ennestään takkaa.

Tällä hetkellä elämme poikkeusaikaa. Korkea sähkön hinta, kaasupula Euroopassa sekä sota, ovat nostaneet kysynnän huippuunsa, mutta laskenut raaka-aineen saatavuuden minimiinsä. Pahimmillaan toimitusajat ovat jopa 40 viikkoa ja parhaimmillaankin päästään vain 4-8 viikon toimitusaikaan. Oikea aika takkahankinnalle on siis HETI!

Nykypäivän kevythormeilla on mahdollista asentaa takka lähes mihin tahansa. Ainoa rajoitus on lattian kantavuus varaavilla takoilla, ja piipun läpiviennin tulee osua kattoristikoiden väliin.

Ei. Tulisijan hintaan sisältyy vain itse tulisija. Myöskään hormiliitosputki ei sisälly automaattisesti hintaan.

Savupiippu maksaa noin 250-300 € / metri. Savupiippun hintaan vaikuttaa kuitenkin moni muukin seikka, kuten sadekatteen materiaali tai läpivientien määrä (1 tai 2 kerrosta). Noin 5 metrin hormi on hinnaltaan noin 1500 – 2000 €

Mikäli takan ja hormin paino on alle 300 kg, ei lattiaan tarvitse normaalisti tehdä vahvistusta. Mikäli lattiana on valettu laatta, voi paino olla alle 400 kg. Kun tuote painaa yli 500 kg, kannattaa tehdä arvio lattian vahvistamisesta.

Takka tarvisee aina palamisilmaa. Takan vaatima ilma vaihtelee takan tehon mukaan, vähintään kuitenkin 10 m³/kW. Vanhemmissa taloissa erillistä korvausilmaa ei välttämättä tarvita, mutta hallittu paloilman tuonti sisälle on aina parempi kuin rakenteiden välistä sisään tuleva ilma. Uudiskohteissa ja koneellisesti alipaineistetuissa kiinteistöissä erillinen takan alle tuotu paloilma on välttämätöntä takan toiminnan kannalta.

Nykypäivän ”valmistakat” vetävät lähtökohtaisesti aina hyvin. Vetoon voi kuitenkin vaikuttaa moni asia, kuten paloilma, piipun pituus, keliolosuhteet (matalapaine), kohteen sijainti (tuuli, mäen alla sijaitseva talo). Varsinkin tulisijan oikea sytytys on nykypäivän kaasutiiviille takalle ehdottoman tärkeää hoitaa kunnolla.

Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta. Oikea tulisija kartoitetaan sinun tarpeidesi mukaan, johon vaikuttavat muu lämmitysjärjestelmä, lämmitysala, käyttötarkoitus ja takalla haettava hyötytavoite.

Saa, toistaiseksi. Suomessa ei ole vielä määritelty, kuka voi asentaa tulisijan. Jotkin valmistajat vaativat takuuasioiden vuoksi asennuksen suoritettavaksi valtuutetun asentajan kautta.

Eivät. Takan paino ja rakenteellinen suunnittelu on oleellinen osa varaavuutta. Moneen takkaan on hankittavissa erikseen varaavuutta lisäävä lämpömakasiini (Powerstone).

Lähtökohtaisesti asiakkaan on huolehdittava, että toimitetut tuotteet ovat säältä suojassa. Mikäli tuotteet on hankittu asennettuna, voidaan erikseen sopia tuotteiden sisäänkannosta.

Takan hintaan ei kuulu lupamaksut tai muita vaadittavia maksullisia dokumentteja. Asiakkaan on itse maksettava toimenpidemaksu, lupakuvat ja suunnitelmat. Savupiipun läpivientiin voimme tarjota yleiskuvat, jotka voi toimittaa rakennusvalvonnalle. Rakennusvalvonta päättää riittävätkö läpivientikuviksi yleiskuvat.

Takka ja savupiippu voidaan asentaa jo valmiiseen kohteeseen. Rakennusvaiheessa kuitenkin helpoin aika asentaa takka ja savupiippu, on ennen puhallusvillaa. Takkamallista kuitenkin riippuu, onko takka kannattavaa asentaa lattiavalun päälle, vai vasta valmiille lattiamateriaalille. Kysy asiaa tarkemmin omalta kauppiaaltasi.

Maksu voidaan sopia haluamallasi tavalla. Jos et halua maksaa tilaustasi etukäteen, toimita myyjäliikkelle henkilötunnuksesi, ja mikäli sinulla ei ole maksuhäiriömerkintöjä, ei laskulla maksu takan toimituksen jälkeen ole ongelma.

Lähtökohtaisesti kaikki nykyaikaiset takat on suunniteltu käytettäväksi luukku kiinni. Jos haluat paistaa takassa esimerkiksi makkaraa, voit tehdä sen seuraavilla vinkeillä: odota hiillokselle asti ja raota hitaasti luukkua, jotta pyörteily lakkaa. Paista makkara makkaratikulla tai erikseen hankittavalla grillausritilällä. Osassa uuneistamme myös pataruokien teko onnistuu. Kysy lisää myyjältäsi.