Sovi myymäläkäynti asiantuntijalle

Puulämmitteinen kiertoilmatakka ja sen hyödyt

30.6.2023
Davos A, korkea (oikea) huonetilassa

Puulämmitteinen kiertoilmatakka on tehokas lämmityslaite nopeaan lämmitykseen. Kiertoilmatakan monet hyödyt tekevät siitä suositun hankinnan kotiin ja mökille.

Kiertoilmatakka on tulisija, joka lämpiää nopeasti. Kiertoilmatakat ovat tyypillisesti kevytrakenteisia ja usein niitä kutsutaan kevyttakoiksi. Kevyen painonsa vuoksi kiertoilmatakka ei tarvitse pohjavahvistusta.

Nopeasti lämmittävä kiertoilmatakka tarjoaa monia etuja verrattuna muunlaisiin tulisijoihin. Laaja valikoima erilaisia takkamalleja suurella tulinäkyvyydellä ja yksityiskohdilla takaavat, että sopiva kiertoilmatakka löytyy jokaisen mieltymyksiin.

Miten kiertoilmatakka toimii?

Kiertoilmatakan sydämessä eli tulipesässä poltetaan yleensä puuta, jonka palamisesta syntyy lämpöenergiaa. Tämä lämpöenergia siirtyy lämmönvaihtimeen, jonka läpi ilmaa puhalletaan joko luonnollisella konvektiolla tai puhaltimella avustettuna lämmitettävään tilaan.

Kiertoilmatakan toiminta perustuu ilmavirtauksen luomiseen ja lämpimän ilman jakamiseen tasaisesti huoneeseen. Lämpö siirtyy tilan muihin osiin konvektion avulla, jolloin lämmitys leviää tehokkaasti laajalle alueelle. Tasaisesti leviävä lämpö varastoituu kiinteistön rakenteisiin ja lattiapinnoille, joka tekee kiertoilmatakasta tehokkaan lämmitysjärjestelmän kotitalouksiin ja muihin tiloihin.

Nordpeis Odense kiertoilmatakka Takkahuone
Nykyaikainen ja tyylikkään linjakas Nordpeis Odense Basic halkotilalla nyt saatavilla nopealla toimituksella!

Kiertoilmatakan etuja ovat nopea lämmön tuotto, tasainen lämmitys, energiatehokkuus ja kyky lämmittää suurempia tiloja. Se on suosittu valinta monissa kodeissa ja rakennuksissa, jotka tarvitsevat tehokasta ja nopeaa lämmitystä.

Puolivaraava kiertoilmatakka varustettuna lämpömakasiinilla luovuttaa lämpöä vielä tulen sammumisenkin jälkeen. Kun kiertoilmatakan pintamateriaalina tai rakenteissa käytetään lämpöä varaavaa materiaalia, sitoo varaava massa lämpöä itseensä ja luovuttaa sitä tasaisesti pitkään.

Nordpeis Osaka T kiertoilmatakka Takkahuone
Nordpeis Osaka T on kaksipuolisella tulipesällä varustettu takkamalli, joka toimii näyttävänä tilanjakajana.

Kiertoilmatakka vai säteilykamiina?

Kiertoilmatakalla on useita etuja verrattuna säteilykamiinaan, jossa puuta polttamalla tuotettu lämpö säteilee suoraan ympäristöön.

Säteilykamiinaan verrattuna kiertoilmatakka lämmittää tilaa nopeammin, jo muutaman minuutin kuluttua tulen sytyttämisestä. Säteilykamiinassa lämmön tuotto ensin itse kamiinassa ja sen jälkeen lämmön säteily ympäristöön tapahtuu hitaammin.

Kiertoilmatakka on usein myös energiatehokkaampi kuin säteilykamiina. Koska kiertoilmatakassa lämmitettävä ilma kierrätetään ja se leviää takaisin huoneen, lämmön menetykset ovat vähäisempiä kuin säteilykamiinassa, jossa lämpö siirtyy suoraan ympäristöön. Tämä voi johtaa säästöihin lämmityskustannuksissa pitkällä aikavälillä.

Lisäksi kiertoilmatakassa on tyypillisesti parempi ilmanlaatu, sillä ilma kierrätetään ja suodatetaan usein nykyaikaisella polttotekniikalla varustetuissa kiertoilmatakoissa. Tällöin pöly ja muut epäpuhtaudet vähentyvät lämmitettävässä tilassa.

Kiertoilmatakka vai varaava takka?

Kiertoilmatakan nopea ja tasaisesti leviävä lämpö on suurin ero verrattaessa varaavaan takkaan, joka varastoi lämpöä rakenteisiinsa ja vapauttaa sen hitaasti huoneeseen lämmön säteilynä. Mitä enemmän varaavan takan rakenteissa on lämpöä varaavaa massaa, kuten esimerkiksi betonia tai vuolukiveä, sitä tehokkaampi takan lämmön varaavuus on.

Kiertoilmatakan kiistaton etu varaavaan takkaan verrattuna on juuri nopea lämpöenergian tuotto ja leviäminen tasaisesti lämmitettävään tilaan. Varaava takka vaatii pidemmän lämmitysajan, koska sen täytyy ensin varastoida lämpöä ennen kuin se vapautetaan huoneeseen.

Varaavaan takkaan verrattuna kiertoilmatakka tarjoaa joustavuutta lämmityksen säätelyssä. Modernit kiertoilmatakat on varustettu paloilmansäätimellä, jonka avulla elävän tulen tunnelmallinen katselu onnistuu vähentämällä paloilman syöttöä. Tällöin puun palaminen hidastuu ja lämmitysaika pidentyy pienemmällä puumäärällä. Varaava takka sen sijaan vapauttaa lämpöä hitaasti ja sen säätely on rajallisempaa.

Davos P - Matala kiertoilmatakka huonetilassa
Nordpeis Davos -takkamallia on saatavilla matalana ja korkeana kolmilasisena tai kulmaluukullisena versiona.

Kiertoilmatakassa on yleensä myös pienempi asennuskustannus ja se on helpompi asentaa erilaisiin tiloihin. Tyypillisesti varaavat takat painavat noin 500–2000 kg, jonka takia varaavat takat vaativat lattiapohjan vahvistuksen ja niiden asennus voi olla kalliimpaa.

Toisaalta varaavan takan pitkäkestoinen lämmön vapautuminen jopa tuntien tai päivien ajan tulen sammumisen jälkeen on hyödyllistä erityisesti yöaikaan tai tilanteissa, joissa jatkuva tulenhoito ei ole mahdollista.

Kiertoilmatakka nostaa kodin arvoa

Puulämmitteinen kiertoilmatakka tarjoaa ekologisen lämmitysvaihtoehdon toimiessaan varalämmönlähteenä sähkökatkojen aikana sekä auttaessaan säästämään energiakustannuksissa. Näiden lisäksi kiertoilmatakka nostaa myös kodin, mökin tai muun rakennuksen arvoa, tuoden hyötyjä vuosikymmenien ajan.

Kimmo löysi uudenkarheaan omakotitaloonsa täydellisen kiertoilmatakan Takkahuone Porin myymälän avustuksella. Matalalla tulipesällä ja kolmilasisella luukulla varustetussa Nordpeis Monacossa Kimmoa kiehtoi etenkin modernin ja vanhan tyylin vivahteikas yhdistelmä sekä mahdollisuus maalata takan ulkopinta.

”Pidän etenkin siitä, kuinka nopeasti tämän takan saa lämpimäksi. Jos vaikka tulee syksyllä tai talvella kotiin ja tuntee olonsa vähän kylmäksi sisään tullessa, niin ei tarvitse saunaa lähteä lämmittelemään, kun takalla saa helposti aikaan lämpöisen tunnelman.”

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme lähimmässä myymälässäsi ja tutustu Suomen suurimpaan tulisijavalikoimaamme!

Sovi myymäläkäynti asiantuntijalle