Sovi myymäläkäynti asiantuntijalle

Miten polttaa puuta oikein?

26.1.2021
polttopuut

Kysymys joka on ollut esillä usein.

Vanhempi sukupolvi on käyttänyt tulisijoja pienestä pitäen, koska entisaikaan tulisija oli ainut lämmitysmuoto mitä oli tarjolla. Tänä päivänä nuori rakentaja ei välttämättä ole käyttänyt koskaan tulisijaa, ja ainut tulentekotapahtuma onkin ollut vain makkaranuotio patikkareissulla, jos sitäkään. Jokainen tulisija on erilainen, mutta perusperiaate pätee lähes kaikkiin. On suositeltavaa lukea oman tulisijan käyttöohjeet, ja turvautua takan myyjään mikäli takka ja sytytystapahtuma tuntuu vieraalta. 2022 vuonna voimaan astuva EkoDesign-direktiivi määrittelee tulisijat uusiksi. Direktiivissä tulisijan tulee täyttää tietyt vaatimukset hyötysuhteessa, joka vaikuttaa päästöihin. Takat ovat yhä tiiviimpiä, ja siksi niiden sytytyksessä ja poltossa on omat konstinsa.

Sytytys:

Tärkeintä sytytyksessä on käyttää kuivia puita. Kosteilla polttopuilla sytyttäminen on hankalaa, savuhormiin syntyy kondensiota joka haittaa vetoa, tulipesä ja hormi nokeentuvat. Varaava takka, jossa on iso tulipesä, kannattaa sytyttää päältä. Alle kasataan isompia polttopuita, keskelle keskikokoiset ja pienet sytytyspilkkeet kasataan ristiin ladonnalla päälle. Sytyttäminen kannattaa tehdä sytytyspaloilla, tuohi ja sanomalehti nokeavat hormia ja tulisijaa. Päältä sytytetty tuli isossa tulipesässä polttaa alta syttyvistä puista irtoavaa biokaasua ja palamatonta savukaasua. Pienet “pystypesälliset” tulisijat vaativat sytytyspanoksen, joka valmistetaan suuresta määrästä pientä pilkettä. Suuri pilkemäärä pienessä tulipesässä nostaa nopeasti lämpötilan hormissa, ja antaa takalle “potkustartin” puhtaaseen polttoon. Takkamallista riippuen tulipesän luukkua pidetään raollaan, avataan tuhkaluukku, tai käännetään suoravetopelti auki. On tärkeää tietää juuri oman tulisijan oikeaoppinen sytytys.

Polttopuiden lisääminen:

Yleisin virhe on käydä lisäämässä puita kuin kiukaaseen, vähän ja joka välissä. Lähes kaikki tulisijat toimivat poikkeuksetta paremmin, kun niissä poltetaan kokonaisia pesällisiä. Kylmä polttopuu palaa epäpuhtaasi, ja jos tulipesään syötetään jatkuvasti lisää kylmää puuta, ei polttotapahtuma pääse koskaan huippuunsa. Kun takkaan lisätään koko pesällinen kerrallaan, paranee polttotapahtuma loppua kohden. Takka ei myöskään tuprauta savuja sisälle, kun puut lisätään kuumien hiillosten päälle, jolloin polttotapahtuma on niin puhdas, ettei näkyvää savua ole enää tulipesässä laisinkaan.

Teho syntyy polttopuista

Usein kysytään “Riittääkö tämä takka lämmittämään minun kohteeni”. Todellinen teho syntyy kuitenkin polttopuiden määrästä, eikä takasta. Kaikissa polttopuissa on noin 4 kW energiaa per kg. Tästä vähennetään takan hyötysuhde, eli 80 % hyötysuhteella oleva takka hukkaa polttopuun lämmitystehosta 20 %. Mikäli takan hyötysuhde lähentelee 80 %, on kyseessä huippuunsa hiottu polttotapahtuma. 85 % alkaa olemaan teoreettinen maksimi, mutta erilaisilla lämmöntalteenottoelementeillä, jotka sijoitetaan savuhormiin, voidaan päästä lähemmäs 90 % hyötyä. Takkaa ei kannata liika lämmittää, koska silloin teho siirtyy joko liikaa huoneeseen, tai lämpö alkaa kulkemaan takan läpi hormiin. Kiertoilmatakka tuottaa yhtä paljon lämpöä samalla puumäärällä kuin varaava takka, mutta lämpö tuotetaan suoraan huoneeseen, kun taas varaava takka luovuttaa sen hitaasti massan kautta.

Tyhjennä tuhkat

Tuhkaa täynnä oleva tulipesä tai tuhka-astia haittaa tai heikentää tulisijan käyttöä. Muista tyhjentää tuhkat säännöllisesti. Useissa tulisijoissa ei ole enää erillistä tuhka-astiaa, ja tulipesän pohja on keraaminen. Näissä tulipesissä tuhkaa syntyy huomattavasti vähemmän kuin arinallisesta mallissa, koska tulipesän pohja on paljon kuumempi, ja polttotapahtuma näin ollen puhtaampi.

 

Takkahuoneen myymälöissä on mahdollisuus käydä pyytämässä käyttöapua meiltä hankitun tulisijan käyttöön. Ota rohkeasti yhteyttä lähimpään myymälään mikäli sinulla on kysymyksiä.

 

Contura on kehitellyt sytyttämisen helpottamiseksi BOOST toiminnon. Katso lisää videolta:

Henri Syrjälä / Takkahuone Seinäjoki

Sovi myymäläkäynti asiantuntijalle