Sovi myymäläkäynti asiantuntijalle

Kuinka valita täydellinen takka kotiin tai mökille

10.3.2023
Takkahuone-takka-asiakkaan-toiveiden-mukaan

Löydä täydellinen puulämmitteinen takka kotiin tai mökille – näillä vinkeillä valitset oikean tulisijan asuintilaasi.

Puulämmitteinen takka on vertaansa vailla, kun haluat luoda lämpimän ja kutsuvan tunnelman kotiisi tai mökille. Haluatpa lämmittää yhden huoneen tai koko rakennuksen, asuintilasi tarpeita vastaavan tulisijan valitseminen on tärkeää. 

Minkä tyyppinen tulisija sopii asuintilaasi?

Puulämmitteisiä tulisijoja on kolme päätyyppiä: kiertoilmatakat, varaavat takat ja puulämmitteiset kamiinat. Jokaisella näistä tulisijoista on omat ainutlaatuiset ominaisuutensa ja ne voivat tarjota erilaisia ​​etuja.

Kiertoilmatakat

Kiertoilmatakka on loistava valinta ihmisille, jotka haluavat lämmittää suuren alueen. Nämä takat lämmittävät huoneen nopeasti ja tasaisesti, kierrättäen lämmintä ilmaa koko huonetilassa. 

Takan kiertoilmatoiminto kierrättää lämmitettävää ilmaa takkasydämen ja tulisijan kuorirakenteen välissä, jolloin lämmin ilma leviää huoneeseen jo muutamassa minuutissa tulen sytyttämisen jälkeen. 

Lämmitysaikaa voi pidentää ilmansäätötoiminnolla, jolloin vähäisempi määrä paloilmaa hidastaa puun palamista. Toiminto on erityisen hyvä, kun takkaa lämmitetään ensisijaisesti luomaan tunnelmaa.

Kiertoilmatakat ovat tyypillisesti alle 500 kg painavia, niin kutsuttuja kevyttakkoja. Ne eivät yleensä tarvitse pohjavahvistusta.

Lämpöä varaavat kiertoilmatakat

Kiertoilmatakat lämmittävät huonetilaa niin kauan kuin takassa on tuli. Jotkin kiertoilmatakat ovat saatavilla myös puolivaraavina.

Nämä lämpöä varaavat kiertoilmatakat on varustettu joko vakiona tai lisävarusteena saatavalla lämpömakasiinilla. Lämpömakasiini on valmistettu lämpöä varaavasta massasta, kuten esimerkiksi oliviinikivestä, joka varastoi lämpöä takkaa polttaessa ja luovuttaa lämpöä vielä tulen sammumisen jälkeenkin.

Myös takkojen vuolukivi- tai laavakivikuoret varastoivat ja luovuttavat lämpöä pidempään kuin kiertoilmatakat ilman tällaista pinnoitusta.

Contura 590T Style, takkahuone
Contura 590T Style on korkea kiertoilmatakka, jossa on vuolukivikyljet ja -kansi sekä oven taakse kätkeytyvä puutila.

Varaavat takat

Varaava takka on suunniteltu varastoimaan lämpöä pidempään. Nämä tulisijat on rakennettu paksuista varaavan massan elementeistä, kuten vuolukivestä tai betonista, jotka varaavat ja pitävät lämpöä.  Tällöin huone pysyy lämpimänä pitkän ajan tulen sammumisen jälkeen.

Varaavat takat ovat yleensä noin 500–1500 kg painavia, jolloin tulisijan lämmönvarauskyky perustuu sen massaan. Painonsa takia lattian vahvistus on tarpeen useimmissa varaavan takan asennuksissa.

Leda Colona varaava takka on saatavissa kiiltävän valkoisella, tumman punaisella tai tumman vihreällä emalipinnoitteella tai maalatulla mustalla valurautarungolla.

Valurautatakat ja kamiinat

Kamiina ja valurautatakat ovat säteilytakkoja, jotka tuottavat lämpöä suuremmallakin alueella. Näitä tulisijoja käytetään tyypillisesti yhden huoneen lämmittämiseen tai lisälämmön tuottamiseen suuremmassa huoneessa.

Suurempiin asuintiloihin suositellaan kiertoilmatakkaa: jo 5 kilowatin nimellistehon kiertoilmatakka lämmittää noin 90 m2 pinta-alan. Pienempiin asuintiloihin kuten saunarakennukseen tai siirtolapuutarhan mökkiin suositellaan kamiinan käyttöä. Varaavia tulisijoja suositellaan niille, jotka etsivät pidempään lämpöä luovuttavaa lämmönlähdettä.

Valitse oikean kokoinen takka

Puulämmitteistä takkaa valitessa ensimmäinen huomioitava tekijä on tulisijan koko. Takan koko määrittää, kuinka paljon lämpöä se pystyy tuottamaan, kuinka paljon puuta siihen mahtuu ja kuinka paljon tilaa se vie huoneessa. 

Takan kokoa valittaessa tulee ottaa huomioon huoneen koko ja haluttu lämpöteho. Takan koon määrittämiseksi mittaa sen tilan leveys ja korkeus, johon se sijoitetaan.

Takan kokoa harkitessa kannattaa myös huomioida tulisijan ympäristöä koskevat suojaetäisyydet palavaan materiaaliin.

Takka täydentämään sisustuksen tyyliä

Puulämmitteisiä tulisijoja on useita tyylejä, mukaan lukien perinteinen ja moderni.

Perinteiset takat tarjoavat klassisen ilmeen varustettuna nykyaikaisella polttotekniikalla. Modernit takat taas tarjoavat puhtaita linjoja ja tyylikkään ilmeen. 

Yksityiskohdat tai valitsemasi pinnoitus esimerkiksi maalaamalla, slammaamalla tai kiviverhoilulla antavat viimeisen silauksen täydentämään kotisi tai mökkisi sisustustyyliä.

Takkasydämet mahdollistavat oman näköisen tulisijan rakentamisen Silca-kuorien avulla.

Täydellinen takka omaan tyyliisi 

Täydellisen puulämmitteisen takan valitseminen asuintilaan vaatii huolellista harkintaa. Takan koko, tulisijan tyyppi ja tyyli tulee kaikki ottaa huomioon, jotta takka vastaa asuintilasi tarpeita.

Takkaa valitessa on tärkeää ottaa aikaa kaikkien vaihtoehtojen miettimiseen. Keskustele ammattilaisten kanssa ja käy tutustumassa takkoihin myymälöissä vertaillaksesi vaihtoehtojasi ennen kuin teet päätöksen. 

Kun harkitset huolellisesti kaikkia edellä mainittuja tekijöitä, voit löytää täydellisen puulämmitteisen tulisijan kotiisi tai mökillesi.

Sovi myymäläkäynti asiantuntijalle