Sovi myymäläkäynti asiantuntijalle

Kevät!

9.4.2020
contura-520-style-black-1

Lämpömittarin lukemat kipuavat jo mukavasti ylöspäin, ja ikkunasta ulos kurkkaamalla, ainakin Etelä-Suomessa, kevät jo näkyy. Kevät tarkoittaa myös usealle suomalaiselle mökkikauden aloittamista. Ja jokainen mökkiläinen tietää, että puuhaa riittää. Keväällä on muun muassa paras aika pilkkoa seuraavan talven takkapuut mm. siksi, että jäinen puu halkeaa helposti. Jos puut pilkkoo kevättalvella, voi niitä polttaa jo seuraavana syksynä, kunhan ne on pilkottu riittävän pieniksi ja kuivatuspaikka on hyvä.

Mökkikautta voi aikaistaa keväisin ja pidentää syksyn jälleen koittaessa, mikäli mökilläsi on tulisija. Tulisija on edullinen ja kestävä ratkaisu lämmittämiseen, ja syksyn viileinä iltoina takkatulen ääressä kelpaa vielä nauttia vapaa-ajasta. Muistathan, että pitkään käyttämättömänä olleen tulisijan uudelleenlämmitys tulee aloittaa varovasti, jotta hormi lähtee vetämään hyvin.
Lähes kaikissa mökeissä tulisija jo on, mutta missä kunnossa? Onko se sama vanha avotakka, joka muurattiin 70-luvulla? Vai onko se isoisoisän muuraama, jota ei uskalla käyttää, sillä ei tiedä, miten pahasti tulisija on päässyt vuosien saatossa rapistumaan? Kevät on myös hyvää aikaa nuohota hormi, ja toteuttaa se ajatuksen tasolla ollut tulisijaremontti. Vaihtoehtojahan on monta, voisi sanoa että yhtä monta kuin on tulisijaakin.

Avotakkoja voidaan joko purkaa, ja laittaa tilalle uusi puhtaasti polttava ja energiatehokas tulisija, tai laittaa olemassa olevan avotakan tulipesään takkasydän. Samoin vanhojen muurattujen tulisijojen kohdalla voidaan joko korjata, tai purkaa vanha ja asentaa uusi. Vaihtoehtojen viidakossa on hyvä kääntyä paikallisen Takkahuoneen myymälän puoleen, jolloin saat neuvoja, suunnitteluapua ja tarvittaessa avaimet käteen -toteutuksen.

Mikäli mökiltäsi puuttuu tulisija kokonaan, olisiko nyt sen aika? Tulisijan ja hormin asennus onnistuu jälkikäteen helposti, tässäkin tilanteessa vaikeinta on etsiä se juuri omaan mökkiin sopiva, omaa makua vastaava malli useista vaihtoehdoista. Tulisijan valintaan vaikuttaa ulkonäön lisäksi moni asia. Millainen mökillä kävijä olet? Käytkö mökillä nopeasti viikonloppuna? Tällöin tarvitset nopeasti lämpöä. Vai vietätkö mökillä koko kesän? Tällöin ehkä varaava takka on parempi. Onko mökillä lämmitys, vai onko tulisija ainoa lämmönlähde? Tämäkin tulee ottaa huomioon tulisijaa valittaessa.
Mökki konseptina on melkeinpä jokaiselle suomalaiselle tuttu käsite ja sinne varmasti moni haluaa mennä aina kun on mahdollista. Villasukat, kuppi kahvia rauhallisessa ympäristössä, lintujen laulu ja laineiden liplatus. Näistä jokainen haluaa nauttia. Joten mitä jos nyt kunnostetaan ne tulisijat, jotta syksyllä voidaan katsella, kun ruska vie luontoa kohti seuraavaa talvea.

 

Sanna Leinonen / Takkahuone Pori

Sovi myymäläkäynti asiantuntijalle